İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

İş hukuku, gündelik yaşam içerisindeki iş ve çalışma ilişkilerini düzenlemektedir. Özellikle sanayi devrimi ile birlikte artan işveren ve işçi sayısı beraberinde bu ilişkilerin düzenlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Buna paralel olarak insan hakları hareketlerinin haklı ilerleyişi ile birlikte hem işverenin hem işçinin hem de devletin hak ve sorumlukları birtakım normlar ortaya konarak düzenlenmiştir. Bu sayfamızda  Ankara Avukat | Yılmaz Hukuk Bürosu olarak iş hukuku alanındaki çalışmalarımız hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık.

 

İş Hukuku Nedir?

Yazılı veya sözlü olan bir iş sözleşmesi çerçevesinde ücret karşılığında bir işverene bağımlı olarak bu işverenin emir ve talimatları çerçevesinde çalışan işçi ile işveren arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen bununla birlikte devlete de birtakım hak ve yükümlülükler yükleyen hukuk bilimine iş hukuku denir.

Bu hukuk bilimi yukarıda izah edildiği üzere bir işveren ile işçi arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. Bu çerçevede avukat-müvekkil, doktor-hasta, devlet-polis ilişkisi iş hukukunun konusuna girmemektedir. İş hukukunun konusuna birkaç örnek verilecek olursa; fabrika-işçi, temizlik şirketi-temizlik görevlisi, süpermarket-reyon görevlisi, özel hastane-doktor-hemşire, apartman-kapıcı gibi işveren ve işçi ilişkisinin oluştuğu durumları göstermek mümkündür.

Bir kişinin bedenen veya zihnen bağımlı olarak bir kişinin emir ve talimatları çerçevesinde çalışıyor olması yeterlidir. O kişinin vasıflı ya da vasıfsız olması o kişinin işçi olup olmadığı hususunu etkilememektedir.

 

İş Hukukunun Bölümleri

İş hukuku teknolojinin, insan haklarının ve ekonominin hızlı gelişimi ile oldukça hızlı gelişen ve gelişmeye de devam eden bir hukuk disiplinidir. Bu çerçevede iş hukukunu üç ana bölüm altında toplamak mümkündür. Buna göre sırasıyla; iş hukukunun genel esasları, bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku bölümleri mevcuttur.  Ankara İş Hukuku Avukatı  olarak müvekkillerimize sayılan her bir bölüm bağlamında destek sağlıyoruz.

İş hukukunun genel esasları  başlığı altında; iş hukuku kavramı ile işçi, işveren, işyeri, alt işveren, işveren vekili gibi diğer alt kavramlar, bu disiplinin temel özellikleri, ulusal ve uluslararası bağlamda iş hukukunun kaynakları, iş hukuku yargısı, iş hukukunun yaptırımları gibi konular ele alınmaktadır.

Bireysel iş hukuku  başlığı altında; işçilerin işverenleri ile ilişkilerinin düzenlendiği düzenlemeler incelenmektedir. Bir tek işçi ile işveren arasında iş ilişkisinin iş sözleşmesi ile kurulması, bu iş sözleşmesinin içeriği, özellikleri ve türleri, işveren ve işçinin karşılıklı olarak ortaya çıkan hak ve borçları (ücret, fazla mesai, çalışma vb.), iş sözleşmesinin sona ermesi, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra ortaya çıkan hak ve tazminatlar (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı) bireysel iş hukukunun çalışma alanına girmektedir. İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Basın İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu hukukumuzda bireysel iş hukukunun düzenleyen temel kanunlardır.

Toplu iş hukuku  başlığı altında; işçilerin tek tek değil toplu olarak bir araya gelmesi sonucunda ortaya koydukları sendikalar ile işveren ve devlet arasındaki ilişkiler, sendikaların oluşumu ve faaliyetleri (grev, lokavt), sendikal hak ve özgürlükler, toplu iş sözleşmeleri, toplu görüşmeler incelenmektedir. Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hukukumuzda toplu iş hukukunu düzenleyen temel kanunlardır.

 

İş Hukukunun Temel Özellikleri

  • İşçi, işveren karşısında güçsüz konumda olduğu varsayılır. Bu çerçevede işçinin haklarının işverene karşı korunması, işçinin sömürülmesinin engellenmesi, işçinin hakkı olana ulaşması hedeflenmektedir.
  • Kanun koyucu işçi lehine olmak üzere işverenin yapmakla yükümlü olduğu bir takım emredici kurallar ortaya koymuştur. Örneğin işçiye verilecek olan ücretin en alt limiti asgari ücret adı altında belirlenmiştir.
  • İşçi ile işveren arasında bir uyuşmazlık ortaya çıktığında mevcut hükümler işçi lehine yorumlanır.
  • İş sözleşmesindeki düzenlemelerde işçinin bizzat kendisi, şahsi durumu dikkate alınır. Bu bağlamda düzenlemeler yapılır. İşçinin kişilik haklarını korunur.
  • İşçinin sendikal hakları ve sendikası vasıtasıyla yönetime katılması sağlanır. Bu yönde kolaylıklar yapılır.
  • İş hukuku gelişen ve dinamik bir hukuk disiplinidir.
  • İş hukuku sadece özel hukuk alanında olmayıp devlet ile ilişkileri de içerisinde bulundurduğundan karma yapıya sahip bir hukuk disiplinidir.

 

İş Hukuku | Davası | Mahkemesi | Avukatı Ankara

Ankara’da bulunan Yılmaz Hukuk Bürosu iş hukuku, davası ve mahkemesi konularında müvekkillerine hem işveren vekili olarak hem de işçi vekili olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sağlamaktadır. Bu çerçevede  Ankara İş Davası Avukatı  Yılmaz Hukuk Bürosu şu konularda müvekkillerine yardımcı olmaktadır:

  • İşverenlere sürekli hukuki danışmanlık hizmeti sunulması,
  • İşçi ve işveren arasında iş sözleşmesinin tarafların istek ve talepleri çerçevesinde hazırlanması,
  • İşyeri çalışma ilke ve esaslarının mevzuata uygun şekilde hazırlanması,
  • İşverenin, vekillerinin, insan kaynakları birimlerinin iş hukuku mevzuatı çerçevesinde bilgilendirilmesi,
  • İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgilendirilmesi, hukuki altyapının oluşturulması,
  • İşçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinin usule uygun şekilde sona erdirilmesi,
  • Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk başvurusunun yapılması ve sürecin takip edilmesi,
  • Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için iş mahkemesi nezdinde davaların açılması, takibi ve sonuçlandırılması,
  • İşçinin hak ettiği ancak alamadığı işçilik alacaklarına kavuşması için hukuki girişimlerin başlatılması ve takibi,
  • İş hukukunun alanına giren; icra takiplerini başlatılması ve sonuçlandırılması.

Ankara İş Hukuku Avukatı , mevzuatımızda her ne kadar bir tanım olarak bulunmasa da gündelik hayatta o alanda çalışan avukatın zaman içerisinde kazanmış olduğu tecrübeyi ve mesleki deneyimi ifade etmek için kullanılmaktadır.

Her bir mahkemenin uymakla yükümlü olduğu usul hukuku ve esas hakkındaki hukuk farklılık arz etmektedir. Bu çerçevede iş mahkemelerinin de uyduğu hukuki normlar diğer mahkemelerden farklıdır. Bu çerçevede iş hukuku alanında bir uyuşmazlık iş mahkemesinde görüleceğinden  Ankara   İş Mahkemesi Avukatı  ile çalışmak ve ondan hukuki destek sağlamak da oldukça önemlidir.